Pálava 2022
Pálava – jemná bohyně ve skle
Pálava ročníku 2022 je víno polosuché s aromatickou až květinovou vůní a medovým nádechem s exotickým šmrncem.
Víno, co se usmívá už při nalévání.
Kategorie: | Bílá vína |
---|---|
Hmotnost: | 1.2 kg |
Odrůda: | Pálava |
Přívlastek: | Výběr z hroznů |
Ročník: | 2022 |
Alkohol: | 14.5 % |
Zbytkový cukr: | 15.5 g/l |
Kyseliny: | 6.0 g/l |
Obsah láhve: | 0.75 l |
Obsahuje alergen: | oxid siřičitý |
Víno z: | ČR |
Trať: | Stará hora |
Šarže: | 22/002 |
Výrobce: | Ing. Petra Netopilíková, Hlavní 340, 691 54 Týnec |
Pálava – víno, které si umí říct o pozornost, aniž by zvyšovalo hlas
Pálava je jako ta žena, které si všimneš v místnosti plné lidí. Není nejhlasitější, ale jakmile tě pohledem chytí, jsi ztracen.
Barva? Zlatožlutá až jantarová s jiskrou a krásnou viskozitou, teplou barvou, jako pozdní odpoledne u vinného sklípku.
Vůně? Omamná, Pálava je prostě královna vůní. Výrazné květinové tóny - růže, šeřík, fialky, exotické ovoce, mandarinky, citrusy a skořice.
Na jazyku je Pálava bohatá, sladce kořenitá, ale zároveň jemná a hedvábná. Typicky můžeš cítit květiny, exotické ovoce, liči, med, příjemnou kořenitost a možná i vzpomínku na babiččin kompot - meruňky, hrušky, kandované ovoce.
Je to víno, které se nedá pít potají – chce být v hezké skleničce, za dobrého světla a s někým, kdo umí naslouchat.
Skvěle se hodí, když:
-
si chceš dát pikantní asijskou kuchyni, aromatické sýry nebo třeba ovocné dezerty,
-
ho plánuješ párovat s foie gras, kachnou na pomerančích nebo jen tak k hořké čokoládě,
-
jdeš na rande a chceš udělat dojem.
Pálava byla vyšlechtěna u nás v Československu panem Ing. Josefem Veverkou v roce 1953 křížením Tramínu červeného a Müllerem Thurgau. Pálava není jen víno. Je to nálada. A ta je sladká.
Zajímavost:
Pálava – víno, které mělo být tajemstvím, ale stalo se miláčkem národa
Když ji v 50. letech šlechtitel Josef Veverka zkřížil, vůbec se to nemělo stát. Tedy – mělo, ale tajně. Komunistická doba nepřála experimentům a vinařské šlechtění se muselo držet „schválených plánů“. Jenže Veverka měl v hlavě vlastní plán: spojit kořenitý Tramín a ovocný Müller a vytvořit něco výjimečného. No a udělal to tak trochu načerno – ve vinohradnické stanici v Perné, pod Pálavou. Dlouho o ní skoro nikdo nevěděl – víno vzniklé v ilegalitě, jako správný rebel jihomoravských vinic.
Až v 70. letech se Pálava konečně dostala do registru. Jenže to už ji lidé znali z pod ruky – a zamilovali si ji dřív, než se stihla stát oficiální. Dneska by se tomu řeklo „vinařský underground“ – akorát s krásnými tóny a vůní květin.