Pálava 2022

Pálava – jemná bohyně ve skle

Pálava ročníku 2022 je víno polosuché s aromatickou až květinovou vůní a medovým nádechem s exotickým šmrncem.

 

Víno, co se usmívá už při nalévání.

Na dotaz
Kód: 22/002
200 Kč
Kategorie: Bílá vína
Hmotnost: 1.2 kg
Odrůda: Pálava
Přívlastek: Výběr z hroznů
Ročník: 2022
Alkohol: 14.5 %
Zbytkový cukr: 15.5 g/l
Kyseliny: 6.0 g/l
Obsah láhve: 0.75 l
Obsahuje alergen: oxid siřičitý
Víno z: ČR
Trať: Stará hora
Šarže: 22/002
Výrobce: Ing. Petra Netopilíková, Hlavní 340, 691 54 Týnec
Dárek zdarma
Dárek zdarma
ke každé objednávce
reklamace
Garance reklamace
při poškození zboží
domácí výroba
Malá domácí výroba
s láskou k vínu
Doručení
Doručení do třetího dne
na jakékoliv místo po ČR

Pálava – víno, které si umí říct o pozornost, aniž by zvyšovalo hlas

Pálava je jako ta žena, které si všimneš v místnosti plné lidí. Není nejhlasitější, ale jakmile tě pohledem chytí, jsi ztracen.

Barva? Zlatožlutá až jantarová s jiskrou a krásnou viskozitou, teplou barvou, jako pozdní odpoledne u vinného sklípku.

 

Vůně? Omamná, Pálava je prostě královna vůní. Výrazné květinové tóny - růže, šeřík, fialky, exotické ovoce, mandarinky, citrusy a skořice.

 

Na jazyku je Pálava bohatá, sladce kořenitá, ale zároveň jemná a hedvábná. Typicky můžeš cítit květiny, exotické ovoce, liči, med, příjemnou kořenitost a možná i vzpomínku na babiččin kompot - meruňky, hrušky, kandované ovoce.

 

Je to víno, které se nedá pít potají – chce být v hezké skleničce, za dobrého světla a s někým, kdo umí naslouchat.

 

Skvěle se hodí, když:

  • si chceš dát pikantní asijskou kuchyni, aromatické sýry nebo třeba ovocné dezerty,

  • ho plánuješ párovat s foie gras, kachnou na pomerančích nebo jen tak k hořké čokoládě,

  • jdeš na rande a chceš udělat dojem.

 

 Pálava byla vyšlechtěna u nás v Československu panem Ing. Josefem Veverkou v roce 1953 křížením Tramínu červeného a Müllerem Thurgau. Pálava není jen víno. Je to nálada. A ta je sladká.

 

Zajímavost:

Pálava – víno, které mělo být tajemstvím, ale stalo se miláčkem národa

 

Když ji v 50. letech šlechtitel Josef Veverka zkřížil, vůbec se to nemělo stát. Tedy – mělo, ale tajně. Komunistická doba nepřála experimentům a vinařské šlechtění se muselo držet „schválených plánů“. Jenže Veverka měl v hlavě vlastní plán: spojit kořenitý Tramín a ovocný Müller a vytvořit něco výjimečného. No a udělal to tak trochu načerno – ve vinohradnické stanici v Perné, pod Pálavou. Dlouho o ní skoro nikdo nevěděl – víno vzniklé v ilegalitě, jako správný rebel jihomoravských vinic.

 

Až v 70. letech se Pálava konečně dostala do registru. Jenže to už ji lidé znali z pod ruky – a zamilovali si ji dřív, než se stihla stát oficiální. Dneska by se tomu řeklo „vinařský underground“ – akorát s krásnými tóny a vůní květin.