Nitria 2021
Víno, co v sobě nese sílu slovenských hor
Nitria ročníku 2021 je víno suché s chutí ostružiny, švestky a koření, které v sobě ukrývají hrdost slovenské půdy.
Silné a tajemné víno, které tě zavede každým douškem hlouběji a hlouběji do srdce Slovenska.
| Kategorie: | Červená vína |
|---|---|
| Hmotnost: | 1.2 kg |
| Odrůda: | Nitria |
| Kategorie: | Moravské zemské víno |
| Ročník: | 2021 |
| Alkohol: | 13.5 % (obj.) |
| Zbytkový cukr: | 0.4 g/l |
| Kyseliny: | 4.9 g/l |
| Obsah láhve: | 0.75 l |
| Šarže: | 21/010 |
| Víno z: | ČR |
| Obsahuje alergen: | oxid siřičitý |
| Výrobce: | Ing. Petra Netopilíková, Hlavní 340, 691 54 Týnec |
Nitria – červené, co má charakter, hloubku a divokou duši
Nitria je jako nečekané pozvání na večeři u člověka, kterého ještě pořádně neznáš – překvapí tě, zaujme tě a nakonec si řekneš: proč jsem ji nepoznal dřív?
Barva? Temná až sytě rubínová. Není to žádná víla z růžového sadu, spíš elegantní záhadná láhev ve stínu vinného sklepa.
Vůně? Tmavé bobulové ovoce, borůvky, ostružiny a k tomu trocha kořenosti cabernetu s lehkými makovými tóny.
Chuť je plná, ale ne těžká, lehce kořenitá s tóny tmavého lesního ovoce a s cabernetovou dochutí. Na jazyku ucítíš její harmonickou vyváženost s vyváženou kyselinou a jemnými tříslovinami. Nitria tě neuhodí do obličeje – ona si tě podmaní potichu. Je to víno s osobností a divokou náturou.
Hodí se, když:
-
pečeš maso, zvěřinu, hovězí steaky a tmavou omáčku,
-
ho chceš párovat i s aromatickými sýry,
-
plánuješ dlouhým večerům, kdy se pije pomalu a mluví hodně.
Odrůda vyšlechtěná na Slovensku v 70. letech křížením dvou francouzských rebelů – Abouriou noir a Castets. Oba byli tak trochu zapomenutí, ale slovenský šlechtitel jim dal novou šanci – a vzniklo víno, které si nese v sobě něco francouzského, ale s duší slovenských kopců.
Zajímavost:
Nitria – víno, které vzniklo, když Francie poslala odrůdy do důchodu a Slovensko jim dalo druhou kariéru
Představ si to – dvě staré francouzské odrůdy, Abouriou noir a Castets, už téměř na konci vinařské dráhy, pomalu mizí z vinic. Francie jim mává kapesníkem, ale na Slovensku si řeknou: Počkejte, vy jste ještě neřekli poslední slovo!
Tak v 70. letech vzniká Nitria – divoké víno, co spojilo zapomenuté geny a vyšvihlo je zpět do skleniček. Jako když jim dáš nový směr a vznikne víno, které překvapí svou silou, ale i charakterem.
Dnes je Nitria rarita, ale o to víc si ji zapamatuješ. A její chuť? Trochu retro, trochu rebelská, ale hlavně pořádně živá. Tak až ji budeš pít, vzpomeň si: i vína mají druhou šanci – a některá ji umí využít na maximum.



